Aggtelek
 

A szlovák határ mentén fekvő települést, ami közúti átkelőhely, a 26-os és a 27-es útról is megközelíthetjük. Jósvafővel közös vasútállomása a Miskolc - Tornanádaska vonalon fekszik.

 
Az aggteleki barlang bejárata és a turistaszálló
 
 
Ősz a karszton
 

A környéken a legrégebbi leletek a kőkorszakból valók. Az újkőkorban az úgynevezett bükki kultúra képviselői települtek meg a barlang közelében. A település már a honfoglalás után benépesedett, lakói az Árpád-korban vasolvasztással foglalkoztak. Régészeti leletek tanulsága szerint a tatárjárás idején már a jelentős települések közé tartozhatott, ám akkor elpusztult, és csak évtizedek múlva népesült be újra. Elsőként egy 1295-ös oklevél említi Ogogteluk néven, 1390-ben Agtellek alakban szerepelt.

A települést a későbbi évszázadok sem kímélték, számos járvány tizedelte lakóit. 1858-ban pedig hatalmas tűzvész pusztított el szinte mindent. Csak az iskola főépülete és egy régi (még ma is álló) kőház, illetve a templom és a paplakhoz tartozó melléképület kőfalai maradtak meg. A legutolsó nagy pusztítást a II. világháború okozta: több mint két hétig húzódott itt a frontvonal.

A természeti értékeknek köszönhetően a település mára új életre kelt, sőt, fénykorát éli. Az Aggteleki Nemzeti Park, illetve a világörökséghez tartozó karszt és a Baradla-cseppkőbarlang értékeire építve a település - Jósvafővel közösen - számos programot (egész nyári programsorozatot) is szervez, így növelve turisztikai vonzerejét.

 
© Fesztivál.hu (Fesztival.eu)