Budapest
 

Magyarország fõvárosa, közigazgatási, gazdasági, kulturális és tudományos központja. Európai város, a szó minden értelmében - földrajzi, szellemi, gazdasági jelentõségét tekintve egyaránt.

 
A Lánchíd
 
A Szabadság hídtól a Margit hídig Világörökség a Duna két partja
Mindemellett a külföldi és a hazai turizmus kiemelkedõ célpontja. Csak néhány adalék, hogy miért érdemes ide látogatni, napokat, vagy akár heteket eltölteni itt, a Duna két partján, mi minden várja itt a vendéget:

* 837 mûemlék a legjelentõsebb európai mûvészeti korokból, közöttük néhány kiemelkedõ klasszicista és magyaros szecessziós stílusú épület. Ez utóbbi az egyetlen építészeti stílus, amit máshol nem láthatunk.
* Két Világörökség: a Duna panorámája a Budai Várral és Pest nagyszerû épületegyütteseivel, valamint az Andrássy út fényes palotáival és a Hõsök tere ünnepélyes hangulatával.
* 223 múzeum és galéria, melyek a magyar történelem, mûvészet és természettudomány emlékei mellett az egyetemes európai- és világ kultúra számos alkotását mutatják be.
* 40 színház, 7 hangversenyterem és 2 operaház az elõadómûvészetek szerelmesei számára. Ezek a lehetõségek nyaranta megsokszorozódnak a szabadtéri koncertek, elõadások által, melyek helyszínei sokszor történelmi hangulatú mûemlékek udvarai.
* Ezernél is több étterem, kávéház, szórakozóhely, ahol a magyar és nemzetközi gasztronómia finomságai mellé a legjobb magyar borok kerülnek az asztalra.
* 11-féle közlekedési eszköz, melyek közül néhány ritkának számít a városi közlekedésben (sikló, ülõlift, fogaskerekû vasút, keskenynyomtávú gyerek-vasút, trolibusz és kishajó).
* Olyan ritka természeti értékek, mint a budai hegyek belsejében kialakult barlangrendszerek, vagy a város szívében lévõ Sas-hegyi Természetvédelmi Terület.
* 80 ásvány- és gyógyvízforrás, 10 nagyszerû, mûemléknek sem utolsó gyógyfürdõ, és több mint 400 keserûvízforrás.
* Végül, de nem utolsósorban a szabadidõ kellemes és hasznos eltöltésének minden kelléke a tenisztõl a kerékpározásig, az evezéstõl a strandolásig.

 
© Fesztivál.hu (Fesztival.eu)