Debrecen
 

A település megközelíthető közúton: Budapestről a 4-es úton Hajdúszoboszlón keresztül, a 47-es úton Berettyóújfalu felől, a 33-as úton Tiszafüred felől, a 35-ös úton Hajdúböszörmény felől, 48-as úton Érmihályfalva (Románia) felől, a 471-es úton Mátészalka felől; vasúton: a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Nagykereki-Sáránd-Debrecen, a Létavértes-Sáránd-Debrecen, a Füzesabony-Debrecen, a Tiszalök-Debrecen, a Mátészalka-Nyírbátor-Debrecen vonalon.

 
A város főtere
 
 
 Debrecen tüdeje a Nagyerdő
 

A középkori falu három tájegység, a Nyírség, a Hajdúság és a Hortobágy találkozásánál, az árterekkel sűrűn borított Alföld valamelyest kiemelkedő, száraz területén alakult ki. Ez egyrészt jelentős mértékben hozzájárult a népesség folyamatos gyarapodásához, ráadásul a Hajdúság kitűnő termőföldje, valamint az állattartásra alkalmas Hortobágy közelsége jó lehetőséget adott a megélhetésre; másrészt pedig Erdélyt a Felvidékkel és Lengyelországgal összekötő kereskedelmi útvonal mentén fontos központtá emelte a települést.

A földrajzi helyzet sokáig meghatározta a város fejlődését. Soha sem volt annyira gazdag település, hogy a távolból követ hozasson az építkezésekhez. Ezért maradt meg oly sokáig a város falusias jellege, és ezért pusztította oly jelentős mértékben a tűzvész.

A város éghajlata szárazföldi, meglehetősen szélsőséges. Bár az éves középhomérséklet (10 Celsius-fok) nem sejteti, a hőmérséklet, a páratartalom, a csapadék mennyisége erősen ingadozik. A nyár többnyire forró és száraz, a kevés csapadékot is néhány zivatar, felhőszakadás adja. Az 5-600 milliméternyi éves csapadékmennyiség még éppen elegendő a földművelésnek, bár nem ritka az aszály. A tél kicsit szigorúbb, mint az ország többi részén. Debrecen a napfény városa: évente 2060 órát süt a nap. (Legtöbbször augusztusban, legritkábban decemberben.)

Debrecen évszázadok óta a térség természetes központja, a trianoni döntés (1920. június 4.) nyomán fokozatosan átvette a Romániához csatolt Nagyvárad szerepkörét is. 1876 óta Hajdú megye, 1950 óta pedig Hajdú-Bihar megye székhelye.

 
© Fesztivál.hu (Fesztival.eu)