Szombathely
 

A 86-os és a 87-es utak vezetnek a településre, illetve a határ felől a 89-es főút. Vonattal is eljuthatunk ide: a Budapest-Sopron-Szombathely, a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely, a Hegyeshalom-Szombathely, a Nagykanizsa-Szombathely, a Kőszeg-Szombathely és a Szentgotthárd-Szombathely vonalakon.

 
Szombathelyi látkép
 
 
Napjaink egyik kiemelkedő eseménye: nemzetközi táncverseny
 

A római korban Claudius császár alapította a várost, a barokk korban Szily János idejében lett püspöki székhely, akkor épült ki a barokk városmag, a XIX-XX. századforduló táján pedig Éhen Gyula polgármestersége idejében létrejött a modern város. Három korszak, három városalapítás.

Városközpontból is legalább kettő jutott Szombathelynek: amíg a Fő tér korábban a piactér szerepet töltötte be, a Berzsenyi tér volt az egyházi és a világi igazgatás központja. Ez utóbbi, illetve közvetlen környéke (a megyeháza és a székesegyház épületegyüttesei és az előttük lévő Templom tér körüli épületek, valamint a székesegyház mögött feltárt régészeti terület) az a történeti városmag, ami műemléki jelentőségű terület.

De a rendszerváltozás óta felélénkült gazdasági életben a nyugati határszéli város ismét új életre kelt - egyre hívebben, látványosabban őrzi hagyományait, teremt újakat, legyen szó a nemzetközi szintű táncversenyről vagy múltidéző játékokról, és Dublin után Szombathely a második város, ahol a Bloomsday-t illik megünnepelni.

 
© Fesztivál.hu (Fesztival.eu)