Tihany
 

Megközelíthető a 71-es útról leágazó közúton, vagy vonattal a Székesfehérvár-Tapolca vonalon (a balatonfüredi állomáson kell leszállni, onnan autóbusszal folytathatjuk utunkat), de jöhetünk hajóval vagy a Balaton déli partján lévő Szántód és Tihany között közlekedő révvel is.

Bencések alapították az apátságot

Tihany már az őskorban is lakott hely volt; az Óvár sáncaiból kerültek elő leletek a kőkorszakból; a vaskorszakban alakították ki azt a földvárat, mely máig az egyik legszebb a vidéken. Az apáti dombon római villa alapfalait találták meg a régészek.

A magyar történelemben 1055-ből van először írásos feljegyzésünk: ez a híres Tihanyi Alapítólevél, az első hazai nyelvemlékünk, melyet ma Pannonhalmán őriznek. A XI. század közepén I. András király bencés szerzeteseket telepített le, akiknek templomot és kolostort építtetett. Amikor pedig a király meghalt, ide temetkezett.

A középkorban több falu is volt a félszigeten: Tihany, Apáti és Újlak. Tihany település nem a jelenlegi helyén jött létre, hanem a templomtól északnyugatra, a mostani Apáti nevű domboldalon. Itt ma is láthatók az egykori templomfalak.

Tihany vára a tatárjárást követően épült; írásos források 1267-ben említik először. A vár oldalában, a palánkok tövében építették ebben az időben a házakat, azonban egy másik falu is kialakult a rév közelében, amelyet Újlak néven említenek - szintén 1267-ben. Amikor a vár alatti község kiépült, a Tihany név használata áttevődött a várra és a vár alatti kis településre; a régi falut pedig Apátinak nevezték - amelynek jövedelme kizárólag a tihanyi apátot illette.

A török idők alatt Tihany is végvári település lett, és neves kapitányai - Gyulaffy László, Takaró Mihály, Pisky István - megakadályozták, hogy török kézre kerüljön. A török kiűzése után, más balatoni várakkal együtt, a tihanyi várat is leromboltatta a bécsi udvar, nehogy a magyar függetlenségi mozgalmak vezetőinek erőssége legyen. A háborúkat követően az apátság, visszakapván vagyonát, új templomot és kolostort épített. A munkálatok 1754-ig tartottak. Az ezt követő háborúk során többször volt tervbe véve Tihany megerősítése, de szerencsére harcok nem folytak e területen, így sok minden megmaradhatott a vidék természeti és kulturális értékeiből.

Tihanyban sok művész töltötte a nyarait, pl. Borsos Miklós, Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Passuth László, egy ideig Sajkodon lakott Németh László. Illyés Gyula mondta, hogy nyáron Tihanyt illetné az ország fővárosának címe, hiszen ilyenkor nem érdemes máshol élni.

 
© Fesztivál.hu (Fesztival.eu)